SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Speciella tekniker
Vid utförandet av speciella tekniker visas utövarens spänstförmåga och förmåga att samtidigt kunna behålla sin kraft i teknikerna då de utförs i hoppande form. Som tävlingsgren finns det förutbestämda tekniker som utdelas mot en träplanka.
Inom ITF Taekwon-Do finns det 2 varianter av speciella tekniker. Höjd då målet är att hoppa så högt som möjligt samt längd där fokus är på att hoppa så långt som möjligt. 
Meningen är att plankan skall gå sönder av tekniken samtidigt som utövaren skall landa i upprätt läge som en bekräftelse på god balans.
Procedur 

1. Buga mot domarna. 
2. Inta redo position. 
3. Mäta teknik.
4. Genomföra teknik
5. Avslut i position.
Krosstekniker
Med krosstekniker mäts den kraft samt den tekniska förmåga som utövaren har i sina tekniker. Vid tävling används för damer 3 och för herrar 5 förutbestämda tekniker för att krossa ett visst antal plankor.
Inom ITF Taekwon-Do används plastplankor som är konstruerade för att vardera motsvara en 2 cm tjock träplanka. Detta ställer krav på att tekniken inte bara ska vara kraftfull utan även vara tekniskt väl utförd och träffa på en exakt träffyta
Utgångspositionen på den tävlande samt avslutningspositionen är alltid bestämd. 
Proceduren är följande, 
1. Buga mot domarna 
2. redo ställning. 
3. Mätning av avstånd/höjd.
4. Genomförande av teknik.
5. Avslut. 
Mönster
Mönster är ett bestämt antal attack- och försvarstekniker i grundform, upplagda i en logisk följd. Utövarna har hela tiden att göra med många olika tänkbara motståndare som attackerar med olika tekniker från olika håll. 
Tävlingsupplägget skiljer sig från kamp då domarna sitter framför på rad och de tävlanden går in parallellt bredvid varandra.   

Om vi tar varje grundteknik för en bokstav i alfabetet kan man jämföra ett helt mönster med ett ord eller en mening uppbyggd av bokstäver från detta alfabet. Mönster är ett mycket noggrant test som tydligt visar den tekniska nivån hos utövaren.

Det finns 24 st. mönster i Taekwon-Do ITF som symboliserar 24 timmar under ett dygn eller ett helt liv. Varje mönster har fått sitt namn efter någon viktiga person, plats eller händelse i Koreas historia. Nedan finns en sammanställning av Taekwon-Do ITFs mönster:
Kamp
En match i grenen kamp genomförs på en tävlings matta med olika storlek beroende av om det är barn eller vuxna. Även tiden regleras av ålder på utövarna.
Tex för seniorer är matchytan om 9x9 meter och ronderna är 2x2 min.
Matchen bedöms av fyra kantdomare, en ringdomare samt ett sekretariat med huvuddomare.
Varje tävlanden ska ha en Coach vid sin sida.

Träffytan på motståndarens kropp finns bara på framsidan av kroppen från bältet och uppåt. Det är viktigt att tekniken utförs på ett korrekt sett samt att man drar tillbaka tekniken för att den ska vara poänggivande. 
Träffytorna skiljer sig från de olika ålders/bältes grupperna. Tex högt träffyta är otillåten för barn medans poänggivande för vuxna. 

För att skilja på tävlanden från varandra använder vi Blå/Röda skydd mer om detta kan ni läsa under sidan information. 
Poäng 1.2 3 system
Inom ITF Taekwon-Do ger olika tekniker/höjder olika poäng. 

1. Poäng får utövaren för en korrekt utförd handteknik 
2. Poäng får utövaren för en korrekt utförd fot teknik mot mage/mellannivå.
3. Poäng får utövaren för en korrekt utförd fot teknik mot hög nivå samt barn för snurrande fot tekniker mot mellan nivå.